Rómska komunita sa zapojila do projektu Ako narábať s peniazmi

03.10.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 3. októbra (TASR) - Mesto Vranov nad Topľou ukončilo v týchto dňoch realizáciu niekoľkomesačného projektu zameraného na marginalizované skupiny miestneho obyvateľstva. Lektori a ich zverenci hľadali v uplynulom období spôsoby efektívnejšieho narábania s rodinným rozpočtom za účelom budúcej tvorby úspor a znižovania zadlženosti v jednotlivých domácnostiach.
\"Projekt s názvom Ako narábať s peniazmi sme pripravili na základe výzvy Nadácie pre deti Slovenska, ktorá zabezpečila program Škola rodinných financií a tento šíri po celom Slovensku,\" informovala TASR Gabriela Brandoburová z odboru sociálnych služieb Mestského úradu vo Vranove nad Topľou.
Ako dodala, obsahová náplň projektu je zameraná na diagnostiku hospodárenia rodín s vlastnými peniazmi. Veľká pozornosť projektových manažérov je venovaná finančným produktom, mnohé domácnosti sa pre ich nesprávne využívanie dostali v uplynulom období do problémov.
\"Keď sme išli na konkrétnu situáciu tej-ktorej rodiny, ukazovali sme, ako sa môže z malej čiastky peňazí, ktorú dlhuje občan, vytvoriť veľký balík, ktorý sa stáva ťarchou na dlhšie obdobie pre tú rodinu a znižuje vážne jej životnú úroveň,\" uviedla v tejto súvislosti Brandoburová.
Ako pozitívny výsledok projektu hodnotí zmenu správania účastníkov projektu, ktoré sa prenieslo do ich finančnej disciplíny. \"V uplynulom období si niektoré rodiny dokázali aj nasporiť financie a týmto smerom chcú pokračovať aj naďalej.\"
Jedným z možných spôsobov znižovania výdavkov rodinného rozpočtu, ktorý si zároveň prakticky vyskúšali účastníci projektu, je aj sebestačnosť pri produkcii vybraných druhoch ovocia a zeleniny. \"Jedna z rodín požiadala mesto o pridelenie záhradky. Pustila sa do hospodárenia, niečo si vypestovala, prilepšila si a splatila dokonca niektoré dlhy,\" uzavrela Brandoburová s tým, že účastníkov projektu zároveň zoznámili s výrobou bižutérie či technikou pletenia košíkov. 
 

Vyberte región